„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje reitingas

Šaltinis
Pranešimas spaudai
Nuotrauka
Elina Sazonova / Pexels
CLASSIC IAB | straipsnio pradžioje 970x250
Reklama

Po ilgos pertraukos Lietuvoje vėl pristatytas „30 geriausių restoranų“ reitingas.

GASPAR’S nuotr.

Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“ skelbia restoranus, patekusius į  geriausiųjų sąrašą. Šių metų reitinge – 11 naujų vardų ir 19 senbuvių, sąrašo geografija driekiasi nuo sostinės iki Nidos.  

Atgimė po trejų metų pertraukos

„Penktąjį kartą pristatomas „30 geriausių restoranų“ reitingas šiemet atnaujinamas po trejų metų pertraukos, įvykusios dėl Covid pandemijos ir vėliau prasidėjusio karo Ukrainoje. Tikime, kad šis sąrašas suteiks naujų postūmių gastronominei kultūrai ir visai viešojo maitinimo rinkai, leis lankytojams atrasti naujų vietų ir skonių. „30 geriausių restoranų“ reitingas – savotiškas gidas restoranų lankytojams, nes kiekviena į sąrašą pakliuvusi vieta yra unikali savo koncepcija, istorija, patiekalais ir filosofija“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Anot jo, šiemet gastronominėje kultūroje matyti kelios tendencijos – restoranai puikiai išnaudoja sezoniškus produktus, mezga gaudžius ryšius su vietos ūkininkais, nemaža dalis grįžta prie laiko patikrinto fermentavimo ir konservavimo ir taip kaupia atsargas šaltajam sezonui. „Maistas dalinimuisi yra neabejotina tendencija – didelė dalis reitingo restoranų ruošia patiekalus, kuriais galima mėgautis kartu su šeima ar draugais, o dalinimasis ir tuo pačius gimstančios diskusijos apie maistą, jo ingredientus tampa neatsiejama vakarienės dalimi“, – pastebi L. Petrukaitis. 

Šis reitingas – gidas restoranų lankytojams, nes kiekviena į sąrašą pakliuvusi vieta yra unikali savo koncepcija ir patiekalais.

Stabiliausi – septyni restoranai

Po Covid sukrėtimų atgimstančioje maitinimo rinkoje atsiranda nemažai naujų vardų, tai atspindi ir „30 geriausių restoranų“ sąrašas – jame šiemet 11 naujų vardų. Net du naujokai – Vidurio Rytų virtuvės įkvėptas sezoninis Martyno Praškevičiaus „Todá“ ir dviejų šefų – lietuvio Evaldo Juškos ir prancūzo Xavier Bouriot kuruojamas taikomosios praktikos restoranas „Arrivée“ Kaune, kuriame dirba gabiausi kulinarijos meno studijose besimokantys studentai  – pateko į TOP10. 

Visus penkis metus iš eilės trisdešimtuke liko septyni restoranai: „Da Antonio“, „Džiaugsmas“, „Dine“, „Gaspar‘s“,  „Momo grill“, „Telegrafas“, „Šturmų švyturys“. 

Norint aplankyti visus reitingo restoranus šiemet reikės ne tik išvaikščioti Vilniaus Senamiestį, Naujamiestį ir atokesnius rajonus, bet leistis į kelionę po Kauną, Klaipėdą, Palangą, Nidą, Ventės ragą. 

„TOP10-tuke penki restoranai liko tie patys, kaip ir prieš trejus metus („Džiaugsmas“, „Gaspar‘s“, „Nineteen18”, „Vila Komoda“, „Šturmų švyturys“), dalis jų – net ir lygiai tose pačiose vietose. Tai rodo, kad geriausiųjų dešimtukas – palyginti stabilus, pelnęs tvirtas savo lankytojų simpatijas ir išlaikantis kokybės kartelę, nenustojantis stebinti ir džiuginti savo svečių“, – pažymi Gero maisto akademijos įkūrėjas. 

Anot jo, nors reitinge kiekvienam restoranui priskiriama tam tikra vieta, iš tiesų visas trisdešimtukas yra vertas kuo didžiausio maisto mylėtojų dėmesio. „Lietuvoje turime arti 5 tūkst. maitinimo įstaigų, tad kiekvienas restoranas, patenkantis į trisdešimtuką, yra unikalus, neabejotinai vertas išbandyti“, – tvirtina L. Petrukaitis. 

Mat Brown / Pexels nuotr.

Pirmoji vieta – restoranui „Gaspar‘s“

Pirmąją vietą šių metų reitinge pelnė modernios virtuvės, įkvėptos Goa regiono Indijoje, atstovas – Gaspar‘o Fernandes ir jo žmonos Kristinos Fernandes prieš aštuonerius metus įkurtas restoranas „Gaspar‘s“ Vilniuje. Tai ir vienas didžiausių kilimų šiemet – 2019 metų sąraše „Gaspar‘s“ buvo užėmęs 10 vietą. „Gaspar’s“ reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės įtaka. Lietuvoje tai yra išties unikalu, ypač turint omenyje tai, kad jo virtuvė turi savo slaptą prieskonių mišinį, kuris lankytojams yra puikiai atpažįstamas, bet sunkiai iššifruojamas. 

Į antrą vietą šiųmečiame reitinge pasitraukė puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ lig šiol du kartus iš eilės „30 geriausių restoranų“ sąraše buvo užėmęs pirmąją vietą. 

Trečiojoje liko Liutauro Čepracko „Gastronomika“. 

Susipažinkite su visu „30 geriausių restoranų“ reitingu:

  1. „Gaspar’s“, Vilnius
  2. „Džiaugsmas“, Vilnius
  3. „Gastronomika“, Vilnius
  4. „Nineteen18”, Vilnius
  5. „Vila Komoda“, Palanga
  6. „Šturmų švyturys“, Ventės ragas
  7. „Todá“, Palanga, Nida
  8. „Monai“, Klaipėda
  9. „Da Antonio“, Vilnius
  10. „Arrivée“, Kaunas
  11. „Amandus“, Vilnius
  12. „Dine“, Vilnius
  13. „Ertlio namas“, Vilnius
  14. „Narushi“, Vilnius, Nida
  15. „Momo grill“, Vilnius, Kaunas, Klaipėda
  16. „Saint Germain“, Vilnius
  17. „Demo restoranas“, Vilnius
  18. „Pachamama Dinner Club“, Vilnius
  19. „Pacai“, Vilnius
  20. „Pas mus restoranas“, Vilnius
  21. „Fabrikėlis“, Vilnius
  22. „La Capital“, Vilnius
  23. „Bizarre“, Vilnius, Nida
  24. DIA, Kauna
  25. „Avenue Brasserie“, Palanga
  26. „Telegrafas“, Vilnius
  27. „14Horses”, Vilnius
  28. „Somm“, Vilnius
  29. „Fisheria“, Nida
  30. „Stikliai“, Vilnius