Restorane „Saint Malo“ – abejingų nepalikusi tituluotų virtuvės šefų iš Prancūzijos ruošta vakarienė

Autorius
Pranešimas žiniasklaidai
Nuotraukos
Pranešimo siuntėjų

Nors gyvuoja dar tik keletą mėnesių, sostinės restoranas „Saint Malo“ jau spėjo pelnyti prancūziškos virtuvės ambasados titulą. Šią vietą atradę ir pamilę žmonės buvo pakviesti į ypatingą degustacinę vakarienę, kurią su restorano komanda rengė iš Prancūzijos atvykę gastronominio pasaulio legendos Davidas ir Noëlle Faure.    

Vakaro tema „Tasting Voyage: French Classics“ („Degustacinė kelionė: prancūzų klasika“) pasako viską: šįsyk reikėjo būti pasiruošusiems leistis į neeilinių skonių kelionę, kuri ves per įvairius Prancūzijos regionus ir būti pasiruošus iš naujo atrasti tai, kuo jie garsėja. Taip pat – nusiteikti maloniems netikėtumams, nes tą vakarą „Saint Malo“ virtuvę šio restorano šefas Jaroslavas Girdzijevskis dalijosi su vienu ryškiausių Prancūzijos gastronomijos maištininkų Davidu Faure.

Ypatinga charizma spinduliuojantis Davidas Faure – viena įdomiausių asmenybių Prancūzijos gastronominiame lauke, žinomas kaip chef l’enfant terrible de la gastronomie – neklaužada, kurio idėjos klasikų pasaulį kartais erzina, bet visada palieka stiprų įspūdį. Kartu su žmona ir partnere Noëlle, jis yra gaminęs maistą Monako princui ir Maroko karaliui. Pastaruoju metu jiedu yra pamilę Vilnių, į kurį reguliariai atvyksta prisidėti prie „Saint Malo“ meniu kūrimo.

Šįsyk buvo galima patirti dar daugiau – ne tik mėgautis specialia vakariene, bet ir betarpiškai pabendrauti su legendiniu virtuvės šefų duetu iš Žydrosios pakrantės. Žinia, kad jie viešės Vilniuje, sulaukė didelio susidomėjimo. Restoranas buvo pilnas svečių, atvyko ir Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Lucie Stepanyan, kuri liko sužavėta nauju restoranu ir jo virtuve.

Istorinė Prancūzijos virtuvė – išskirtinė. Ji, o taip pat gastronominiai renginiai, tokie kaip ši degustacinė vakarienė, įtraukti į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Kokių klasikinių patiekalų savitomis interpretacijoms Davidas Faure nusprendė pamaloninti prancūziškos virtuvės ir savo gerbėjus Lietuvoje šįsyk? Vakarienė prasidėjo nuo šefo komplimento – langusto uodegėlės, patiektos su spirulinos dumbliu, aukso pudra ir kitais pagardais.

Po to laukė šaltasis užkandis – tešloje keptas paštetas su baltajame vyne ir „Macardan“ marinuota kiauliena, vištienos kepenėlių putėsiais bei Provanso stiliumi keptais grybais. Kaip karštasis užkandis buvo patiektos varlių šlaunelės. Duoklė Bretanei – pagal to regiono tradiciją užkeptos jūrų šukutės, serviruotos kriauklėje. O tada – svieste keptas jautienos išpjovos kepsnys su juodaisiais ikrais.

Prancūziška vakarienė neįsivaizduojama be sūrių. Nenusižengta ir tai tradicijai – svečiai ragavo užkepto „Le Saint-Marcellin“. Na, o sodrią, rudenišką skonių kelionę vainikavo „La Mousse au Chocolat Grand Cru“ – klasikiniai prancūziški šokolado putėsiai, kurių pirmasis receptas rastas aštuonioliktame amžiuje išleistoje knygoje. Žinoma, per tiek laiko receptas kito, buvo tobulinamas. Davidas Faure šį desertą patiekė su „Fleur de Sel“ druskos kristalai ir balto šokolado padažu.

Turtingus skonius lėkštėse papildė skoniai taurėse. Gėrimus prie patiekalų derino „Sain Malo“ someljė Ignatij Semionov. Šis vyno žinovas neseniai tapo Lietuvos someljė čempionato „Codorniu Zero Grand Prix 2025“ nugalėtoju!

Pirmoji degustacinė vakarienė ir ją ruošusi komanda sulaukė daug šiltų joje dalyvavusių žmonių komplimentų. Pačioje sostinės širdyje – Vilniaus gatvėje – esantis restoranas ir toliau sieks atspindėti prancūziško gyvenimo meną – l’art de vivre, kuris čia susipina su meile kokybiškam maistui ir vynui. Taip pat stengsis kuo giliau, plačiau atskleisti visų Prancūzijos regionų skonius, todėl degustaciniai vakarai turėtų tapti tradicija.

Artimiausias numatytas spalio 29 dieną. „Saint Malo“ someljė Ignatij Semionov kviečia į vakarienę, kurios tema bus „Tasting Voyage: Discover Burgundy – A Dinner With Albert Bichot“.

„Albert Bichot“ – vieni prestižiškiausių Burgundijos vyno namų, kurių istorija prasidėjo 1831 metais. Jų vynai atspindi šio Prancūzijos regiono subtilumą, eleganciją ir autentiką. Per degustacinę vakarienę legendinės vyninės atstovai pristatys specialią vyno selekciją, o prie gėrimų patiekalus derins virtuvės šefas Jaroslavas Girdzijevskis.