Visvaldas Matijošaitis ir kiti gurmanų gildijos nariai degustavo karališką delikatesą

Autorius
Pranešimas žiniasklaidai
Nuotraukos
Mikos Savičiūtės

Aukštąją gastronomiją vertinantys  „Chaîne des Rôtisseur“ asociacijos nariai kasmet susirenka pasimėgauti išskirtiniais delikatesais, nepriekaištingu aptarnavimu ir pokalbiais apie netikėtus kulinarinius atradimus. Šįkart Gurmanų gildijos bendruomenė sugrįžo į sostinės senamiestyje įsikūrusį restoraną „Imperial“.

Gurmanų gildijos nariai rinkosi į elegantišką skonių kelionę, kurioje susipažino su viena paslaptingiausių ir kilmingiausių pasaulio žuvų – eršketu. Būtent šio karališko delikateso garbei ir buvo pavadintas gurmaniškas vakaras: „Po eršketo ženklu“  (pranc. Sous le Signe de l’Esturgeon).

Eršketas iki šiol simbolizuoja prabangą, o jo ikrai – juodąjį gastronomijos auksą, kuris šįkart atsiskleidė kaip niekada įspūdingai: nuo subtiliausių ceviche niuansų iki sodraus skonio Kaspijos jūros kepsnio. Kiekvienas patiekalas buvo derinamas su kruopščiai atrinktais vynais, kuriuos pristatė vynų žinovas Gintautas Jašinskas.

Vakaro metu garbingi svečiai mėgavosi šešių patiekalų vakariene, kuriame eršketas sužibėjo netikėčiausiais aspektais. Iškilmingame renginyje kulinarinė patirtis derėjo su karališko lygio aptarnavimu, o istorijos įkvėpti patiekalai džiugino net išrankiausius. Štai patys gourmet namai „Imperial“ gali didžiuotis Šiaurės Europos ir Baltijos regionuose laimėję „World Luxury Restaurant awards” apdovanojimą Fine Dining kategorijoje.

Svečiai puotauti pradėjo nuo aperityvo – auksiniame kiaušinyje patiektų juodųjų ikrų ant eršketo pašteto pagalvėlės. Aperityvą lydėjo rafinuotas „Crémant de Savoie Maison du Vigneron Clos Petraz.“ Šaltasis užkandis stebino eršketo ceviche su marinuotais obuoliais, čili perlais ir avokado-kalendros ledais. Ne mažiau netikėtas buvo ir karštasis užkandis – rūkytų kukurūzų ir lietuviško eršketo crème brûlée, pagardintas crème fraîche bei šviežiu daržiniu builiu.

Tarp užkandžių ir pagrindinio patiekalo svečiai atsigaivino gurmanišku amuse-bouche: degtinės, citrinos ir juodųjų ikrų šerbetu. Vakaro pažiba – pagrindinis patiekalas: krosnyje keptas laukinio Kaspijos jūros eršketo didkepsis su smidrais, lazdyno riešutų beurre noisette, mini bulvių fondant ir išskirtiniu rūkyto ungurio bei peletrūno padažu.

Vakaro kulminacija tapo konditerinis šedevras „Biscuit Royalé“: sluoksniuotas, juodojo šokolado biskvito, foie gras pašteto, Porto ir aviečių vyno drebučių pyragaitis.

Šis potyrių vakaras dar kartą įrodė, jog Gurmanų gildijos susibūrimai – tai ne tik išskirtinė gastronominė patirtis, bet ir bendrystės, tradicijų bei rafinuoto skonio šventė. Po eršketo ženklu vykęs susitikimas paliko neišdildomą įspūdį kiekvienam svečiui primindamas, kad tikrasis skonis gimsta tuomet, kai meistriškumas susitinka su aistra.

x