B. Nicholson varškės tortas su riešutų trupiniais per šventes sužavės net išrankiausius

Autorius
Beata Nicholson

Kreminė varškė ir traškūs riešutiniai trupiniai kuria tobulą derinį, o aguonos šiam ypač skaniam, nesudėtingai pagaminamam tortui suteikia dar daugiau šventiškumo ir kalėdinės nuotaikos.

12–14 asmenų | Gaminimas: 2 val. | Vėsinimas: 6 val.

Pagrindui:

  • 100 g skrudintų lazdynų riešutų
  • 250 g sausainių
  • 140 g sviesto
  • druskos

Įdarui:

  • 80 g aguonų
  • 5 kiaušinių
  • 200 g cukraus
  • 900 g trintos varškės (galite naudoti ir įprastą varškę ir ją sutrinti maisto smulkintuvu)
  • 90 g grietinės
  • 1 citrinos žievelės
  • 3 šaukštų miltų

Trupiniams:

  • 100 g lazdynų riešutų
  • 150 g kvietinių miltų
  • 6 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 1 šaukšto malto cinamono
  • 1 žiupsnio druskos
  • 100 g šalto sviesto
  1. Elektriniu smulkintuvu smulkiai sumalkite lazdynų riešutus ir sausainius. Į juos supilkite lydytą sviestą, įberkite žiupsnį druskos ir gerai išmaišykite. Drėgnus trupinius suberkite į 24 cm skersmens atsegamą kepimo formą ir rankomis suformuokite lygų dugną bei sieneles. Dėkite į 180 °C orkaitę kepti apie 10–15 minučių, kol šiek tiek apskrus.
  2. Verdančiu vandeniu užpilkite aguonas ir paliekite 10 minučių išbrinkti. Elektriniu plakikliu iki purumo išplakite kiaušinius su cukrumi, tai užtruks apie 5–7 minutes. Į kiaušinius sudėkite trintą varškę, grietinę, įtarkuokite citrinos žievelės ir viską išplakite. Galiausiai į varškės masę įsijokite miltus, sudėkite nusunktas aguonas ir darkart gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir šaukite kepti į 160 °C orkaitę apie 45 minučių.
  3. Kol varškės tortas kepa, pasiruoškite trupinius. Lazdynų riešutus sumalkite elektriniu smulkintuvu arba smulkiai sukapokite peiliu ir sumaišykite su miltais, nerafinuotu cukranendrių cukrumi, cinamonu bei druska. Į miltų mišinį sudėkite šaltą sviestą ir trinkite pirštais, kol neliks didelių sviesto gumulėlių. Gautus trupinius laikykite šaldytuve, kol prireiks.
  4. Po 45 minučių kepimo varškės įdaras viduryje turėtų būti dar skystas. Trumpam išimkite tortą iš orkaitės ir visą jo viršų barstykite trupiniais. Trupinius galima suspausti rankoje ir taip padaryti didesnius gumulėlius, jie iškepę bus labai traškūs. Siųskite tortą atgal į orkaitę kepti tokioje pačioje temperatūroje dar 45 minučių.
  5. Iškepusį pyragą palikite visiškai atvėsti kambario temperatūroje.

Daugiau gardžių receptų rasite naujausiame „ELLE Gourmet Lithuania“ žurnalo numeryje!