Ketvirtadienį įvyko tai, ko ilgai laukė Lietuvos gurmanai – paskelbta, kokie šalies restoranai pateko į garsųjį „Michelin“ kulinarijos gidą ir kuriems restoranams suteiktas prestižinis įvertinimas – „Michelin“ žvaigždė.
Kaip skelbiama, į „Michelin“ gidą pateko 26 Lietuvos restoranai. „Michelin“ žvaigždę gavo net 4 restoranai: „Džiaugsmas“, „Ninteen18“, „Pas mus“ ir „Demo“.
Į „Michelin“ gidą patekę restoranai: Vilniuje esantys „Amandus“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, Kaune esantys „DIA“, „Uoksas“, „Monte Pacis“, „Arrivee“, Klaipėdoje esantis „Monai“, Trakuose esantis „Apvalaus Stalo Klubas“, Palangoje esanti „Vila Komoda“ ir Radiškyje esantis „Red Brick“.
„Bib Gourmand“ kategorija: „14 Horses“, „Le Travi“, „Numan“ ir „Gaspar‘s“.
„Michelin“ „Service award“ (angl. apdovanojimas už paslaugumą): „Gaspar‘s“.
Tvarios gastronomijos „Michelin Green Star“ žvaigždutė: „Red Brick“.
Jaunojo šefo apdovanojimas: Tadas Eidukevičius („Demo“).
„Sommelier“ apdovanojimas: Kamilė Bartusevičiūtė („Pacai“)
„Michelin“ gidas – prestižinė restoranų ir viešbučių vertinimo sistema, kurią sukūrė Prancūzijos padangų bendrovė „Michelin“. Pagal ją žvaigždutės skiriamos įstaigoms už aukščiausią kokybę.
Šis gidas yra labai įtakingas kulinarijos pasaulyje ir dažnai turi įtakos ne tik restoranų reputacijai bei sėkmei, bet ir šalies turizmo industrijai.
Vertindami restoranų patiekalų kokybę, „Michelin“ inspektoriai atsižvelgia į šiuos kriterijus: produktų kokybę, skonio ir gaminimo technikos meistriškumą, šefo asmeninius bruožus, tokius, kaip kūrybiškumas, kainos ir kokybės santykį, skonių suderinamumą.