Pirmadienį įvyko 15-asis Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas „Dvaro Grand Prix“. Tarp 23 komandų geriausiai pasirodė ir „Auksinę šakutę“ laimėjo restoranas „Demo“ su šefu Tadu Eidukevičiumi bei someljė Aloisu Hermannu.
Sidabras iškeliavo į restoraną „Gaspar’s“, kuriam atstovavo šefas Gasparas Fernandesas, someljė Lukas Stasytis.
O trečiosios vietos nugalėtojais buvo paskelbta restorano „Dine“ komanda su šefe Barbora Inciūte-Čepulioniene ir someljė Arminu Darasevičiumi. Ši komanda čempionate laimėjo ir dar du apdovanojimus – Lengviausio čempionato derinio bei Publikos simpatijos.
Puiki žinia visiems desertų mėgėjams,kuriems nepavyko dalyvauti renginyje – visų pirmąsias tris prizines vietas užėmusių desertų bus galima paragauti laimėtojų restoranuose.
Renginio metu taip pat buvo apdovanoti prestižiniame restoranų gide „Falstaff“ geriausiai įvertinti restoranai. „Falstaff“ atstovai pirmą kartą svečiavosi Lietuvoje ir sveikino šefus.
Čempionato nugalėtojai
1 vieta ir „Dvaro“ įsteigtas pagrindinis prizas – restoranui „Demo“. Derinys „Padėka“: vingiorykštės, cheresas, karamelė, liofilizuotas planktonas, ikrai, ryžių traškutis derinta su vynu „Domaine de la Borde“.
2 vieta ir „Vyno klubo“ įsteigtas prizas – restoranui „Gaspar’s“. Derinys „Duoklė lietuviškai bulvei“: bulvė įvairiomis formomis ir ikrai derinti su vynu „Liliac & Kracher Ice Wine Transylvania 2023“.
3 vieta ir „Riedel“ įsteigtas prizas – restoranui „Dine“. Citrinų šerbetas, rozmarinų putėsiai, kadagiai derinti su vynu „G. D. Vajra Moscato d’Asti DOCG 2024“.
4 vieta – restoranui „Skóg“. Obuolių, moliūgų, cidonijų derinys su vynu „Vinyes Singulars Desembre 2019“.
5 vieta – restoranui „14Horses“. Desertas „Slyvų šarlotė su rožėmis“ derintas su vynu „Hager Matthias Eiswein Zweigelt 2018“.
6 vieta – restoranui „Dia“. Desertas „Pasinerk į raudoną“ (maskarponė ir avietės) derintas su vynu „Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui DOCG 2023“.
7 vieta – restoranui „HeJi“ (komanda „Sugar Kintsugi“). Desertas „Atgimęs auksu“ (migdolų ir Pjemonto riešutų sausainis, kriaušė, medus, jogurto su vanile puta) derintas su vynu „Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Riesling Spatlese“.
8 vieta – restoranui „Nineteen18“. Paprika, avietės ir ruginė duona derinta su vynu „Hager Mathias Ice Wine 2018“.
9 vieta – restoranui „Saint-Malo“. Desertas „Tarte au pommes de mon grand-mére“ (rudasis sviestas, medus, vanilė, obuoliai ir ramunėlės) derintas su vynu „Andre Bonhomme Cuvée Botrytis“.
10 vieta – restonano „Taurakalnis catering“ ir „Vyno klubo“ komandai. Desertas „Vienuolio sodas: kriaušės ir 7 prieskoniai“ derintas su vynu „Kesselstatt Riesling Piesporter Goldtropfchen Auslese #5 2019“.
















Lengviausio čempionato derinio titulą laimėjo restoranas „Dine“.
Geriausio čempionato vyno titulą laimėjo restoranas „14Horses“ ir restoranas „Nineteen18“.
Lietuviškiausio deserto titulą laimėjo Kauno kolegija. Desertas „Burokėlių ir šermukšnių harmonija“ derintas su vynu „Roksala šermukšnių vynas 2024 m.“
Instagramiškiausio deserto titulą laimėjo restoranas „DIA“.
Publikos simpatijos titulą ir Lietuvos someljė mokyklos įsteigtą prizą laimėjo restoranas „Dine“.
Speciali „Vyno klubo“ Jaunųjų šefų nominacija atiteko Kauno kolegijai ir Kauno technologijų mokymo centrui (KTMC). KTMC desertas „Unikalus derinys“ (avietės, riešutai, sviestas, sūris, šokoladas ir valgomi augalai) derintas su nealkoholiniu vynu „d’Artigny Cuvee Prestige“.
Komisijai pristatė netikėtus desertus
Šiais metais čempionatas stebino įspūdingu dalyvių skaičiumi ir jų kūrybingumu. Tarpusavyje varžėsi tiek „Michelin“ gido įvertinti restoranai, tiek kepyklėlės ir studentai.
Kasmet šiame čempionate šefai pristato netikėčiausius, įspūdingai atrodančius desertus. Dalis jų po renginio lieka ir restoranų meniu. Šiemet į meniu savo desertų ir vyno derinius jau įtraukė arba greitai įtrauks visų trijų prizinių vietų laimėtojai.
Kalbėdamas apie labiausiai įsiminusius derinius čempionato sumanytojas ir vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus džiaugėsi, kad šiemet labai įdomiai susiklostė pretendentų į Lietuviškiausio deserto titulą sąrašas. Nors pergalę pelnė Kauno kolegijos ir vyninės „Roksala“ duetas su burokėlių desertu ir šermukšnių vynu, beveik kiekvienas desertas vienaip ar kitaip interpretavo Lietuvos ir lietuviškos virtuvės temą.
Įspūdingai atrodė M. K. Čiurlionio „Saulei“ sukurtas komandos „TTT3“ deserto šou, „Old Town Grill“ iš Birštono desertas su dilgėlėmis, „Frau Kirsche-Ilzenberg“ komandos desertas su ąžuolo žievės parfė ir pušų ūgliais, „Vytauto Spa“ komandos desertas „Aristokrato auksas“. Taip pat dėmesį traukė „Taurakalnis catering“ ir „Vyno klubo“ komandos desertas „Vienuolio sodas“, primenantis LDK laikų dvarų virtuvę, šerkšno temą interpretuojantis „Amandus“ komandos desertas, „Senelės obuolių tarta“, kurią pateikė restoranas „Saint-Malo“ ar „Gaspar’s“ ir „Red Brick“ restoranų interpretuota bulvės tema.
Restorano „Dine“ desertas „Kalėdų šaltis“ su kadagių poskoniu, „Oecumene“ vyno baro desertas, skirtas Baltijos gintarui ar „Skog“ restorano obuolių ir moliūgų desertas. Temą gražiai užbaigė paskutinis pristatytas „Ertlio namo“ desertas „Miško natos“, skirtas baravykams.
„Kasmet vis labiau stebina šefų ir someljė ambicijos. Nors prizinių vietų yra vos kelios, norime pabrėžti, kad kone visi varžybose pristatyti desertai buvo aukščiausios klasės kūriniai. Lietuva neabejotinai jau tapusi originalių, įdomių ir labai kokybiškų desertų šalimi“, – sako A. Starkus.
Užsienio ekspertų komplimentai
Tarp komisijos narių šiais metais buvo ir patyrę maisto bei vyno žurnalistai iš Jungtinės Karalystės, Lenkijos ir Estijos. Vieno didžiausių vyno edukacijos portalų „Jancis Robinson“ žurnalistas Benas Colvillis buvo sužavėtas lietuvių pasirodymų ir paties čempionato.
„Tikrai nesitikėjau pamatyti tokio aukšto lygio ir tiek entuziazmo. Čempionato metu turėjau paragauti visus 23 vyno ir desertų derinius – tai buvo tikrai nemenkas iššūkis, tačiau nesigailėjau nė vieno kąsnio ir nekantrauju apie čempionatą papasakoti mūsų skaitytojams. Matau tikrai daug galimybių tokiems renginiams vykti ir kitose šalyse, o ateityje galbūt net ir Europos finalui, kuriame varžytųsi visi skirtingų šalių nugalėtojai.“
Estijoje čempionatas vyks pirmą kartą
Jau lapkričio 16 dieną analogiškas čempionatas įvyks ir Estijoje, Taline. Lietuvių sukurtas projektas sulaukė susidomėjimo tiek Latvijoje, tiek Estijoje, kur jau registruojasi restoranų komandos.
„Kadangi Taline čempionatas vyks pirmą kartą, negalime tikėtis tokio pat aktyvumo kaip Lietuvoje, tačiau jau dabar matome, kad registruojasi aukšto lygio, „Michelin“ įvertinti restoranai. Tad įdomi kova laukia jau ir Estijoje“, – sakė A. Starkus.






