Uogų, vaisių, prieskoninių žolelių ir kitų vasaros gėrybių sezonas jau pasiekė savo piką. Todėl dabar – pats metas jas rinkti, ruošti ir užšaldyti rudeniui bei žiemai.
Vis dėlto paskutiniai vasaros mėnesiai kartu yra laikas, kai šaldytuvai ir šaldikliai tampa perpildyti ir netvarkingi. Ekspertas pataria, ko reikia, kad juose liktų vietos šviežiam vasaros derliui.
Kaip teisingai užšaldyti uogas?
Pasak IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovo Mindaugo Šiaulio, šaldydami uogas, neretai praleidžiame vieną labai svarbų žingsnį. „Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai. Daugelis žmonių jas tiesiog nuplauna ir dar drėgnas deda į šaldymo indelius, tačiau tai reiškia, kad galiausiai uogos sušals į vieną didelį ledo gabalą, kuriam atitirpinti, prieš valgant ar ką nors gaminant , prireiks daugiau laiko“, – sako M. Šiaulys.
Pašnekovas priduria, jog plauti derėtų ne visas uogas – avietėms ar mėlynėms to visiškai nereikia, mat jos, nuplovus, pernelyg suminkštėja. Jei uogas plovėte, tada pravartu jas gerai nusausinti ir šaldyti ant padėklo, paskleistas vienu sluoksniu. Kai užšals, bus galima nedidelėmis porcijomis suberti į užspaudžiamus daugkartinius maišelius. Taip ne tik geriau išsaugosite uogų išvaizdą ir skonį, bet ir lengviau atitirpinsite reikiamą kiekį.
„Pagalvokite, kaip įprastai vartojate užšaldytas uogas. Jei šeima mėgsta skaninti jomis tirštuosius kokteilius ar avižinę košę, laikykite jas vienos porcijos dydžio maišeliuose – tai padės palaikyti tvarką šaldytuve ir patogiau gaminti.
O jei dažnai kepate pyragą su avietėmis, ko gero, jau žinote, kiek tiksliai užšaldytų uogų reikia tokiam papuošti, – būtent tiek jų ir pasiruoškite atitirpinimui“, – pataria M. Šiaulys, pridurdamas, kad svarbų vaidmenį šaldymo kameroje gali turėti ir etiketės.
Sausio mėnesį tikrai bus sunku atskirti, kuriame maišelyje guli avietės, o kur – raudonieji serbentai. Tačiau ant etiketės užrašius užšaldymo datą ir pažymėjus, kas maišelio viduje, reikiamų gėrybių ilgai ieškoti neteks.




Tvarka šaldytuve padės sutaupyti
Nors vasaros sezonu daugiau dėmesio tenka šaldikliui, anot M. Šiaulio, nereikėtų pamiršti ir kasdien naudojamo šaldytuvo.
„Dažnas galvoja, kad šaldytuvas tėra funkcija – vieta, kurioje palaikoma vėsesnė temperatūra. Bet iš tiesų tai vienas lankomiausių objektų namuose. Ir jei jo viduje vyrauja netvarka, tai gali kelti nemažai įtampos ir susierzinimo – tiek gaminant, tiek apskritai leidžiant laiką virtuvėje“, – sako specialistas.
Užuot bandžius įvesti idealią tvarką, jis pataria šaldytuvo išdėstymą planuoti pagal kasdienius įpročius: grupuoti panašius produktus ar skirti atskiras zonas tam tikroms jų kategorijoms, pavyzdžiui, padažams. Be to, labai svarbu užtikrinti matomumą – jei produktų nesimatys, kur kas mažesnė tikimybė, kad juos suvartosite.
Tiems, kas šaldytuve turi mažai vietos, ekspertas primena, kad vidines lentynas galima perkelti iš vienos vietos į kitą. Pakeitus lentynų išdėstymą pagal tai, kas jose laikoma – nuo aukštų butelių su gaiviaisiais gėrimais iki indelių su maisto likučiais, kuriuos galima sudėti vienus ant kitų, pavyks daug efektyviau išnaudoti turimą erdvę.
Be reguliuojamų šaldytuvo lentynų, dar galima įsigyti ir papildomų priedų, padedančių tvarkingai ir gražiai laikyti maisto produktus. Tai gali būti skaidrūs indeliai ir dėžutės ar sukamosios lentynėlės, specialiai skirtos šaldytuvams – jos leis aiškiai matyti net ir tai, kas laikoma šaldytuvo gilumoje.
„Galiausiai, tinkamai sutvarkytas šaldytuvas reiškia kur kas daugiau nei vien tik tvarką – tai sistema, atspindinti unikalius šeimos įpročius ir kasdienę rutiną. Kai tai pavyksta įgyvendinti, maisto ruošimas tampa lengvesnis, planavimas – paprastesnis, švaistoma mažiau maisto ir sutaupoma tiek laiko, tiek pinigų“, – teigia M. Šiaulys.