Glutationas – unikalus trijų aminorūgščių, glutamino, cisteino ir glicino, derinys, neretai tituluojamas svarbiausiu organizmo gynėju. Jo misija – sutramdyti laisvuosius radikalus ir užtikrinti kūno harmoniją.
„Daugiausia glutationo randama kepenyse, inkstuose ir plaučiuose – organuose, atsakinguose už toksinių medžiagų apdorojimą ir pašalinimą iš organizmo. Jis atlieka lemiamą vaidmenį neutralizuodamas laisvuosius radikalus, palaikydamas imuninę sistemą, dalyvaudamas detoksikacijos procesuose ir mažindamas lėtinių ligų riziką“, – pasakoja medikė, kosmetologė, didelės patirties farmacijos srityje turinti „Soderma.lt“ įkūrėja Sonata Granovska.
Tyrimai, kuriais nagrinėtas glutationo veiksmingumas dermatologijoje, ypač gydant hiperpigmentaciją, aknę ir raukšles, parodė, kad jis gali sumažinti hiperpigmentaciją slopindamas melanino gamybą ir skatindamas tamsaus pigmento virtimą šviesiu. Neutralizuodamas laisvuosius radikalus glutationas slopina odos ir viso organizmo senėjimo ir uždegiminius procesus, gerina odos būklę, saugo ląsteles, DNR, mitochondrijas ir telomerus. Taip jis prisideda prie geros bendros organizmo būklės ir ilgaamžiškumo.
„Senstant dėl natūralių amžėjimo procesų, streso, miego trūkumo, toksinių medžiagų poveikio, aktyvaus sporto, žalingų įpročių, netinkamos mitybos, įvairių ligų, vartojamų vaistų organizme didėja laisvųjų radikalų kiekis ir oksidacinis stresas. Pastarasis neigiamai veikia glutationo gamybą ir pasisavinimą, todėl organizme jo pradeda mažėti“, – sako S. Granovska ir priduria, kad norint sužinoti, ar glutationo pakanka, svarbu stebėti savo savijautą.
Jo trūkumas dažniausiai pasireiškia nuovargiu ir susilpnėjusiu imunitetu. Galima atlikti ir kraujo tyrimus. Atkurti šio galingo antioksidanto kiekį galima su maistu arba papildais. Geriausi natūralūs glutationo šaltiniai yra šviežiai paruošta mėsa, vaisiai ir daržovės. Perdirbtuose maisto produktuose glutationo, deja, nėra.
Pasak specialistės, tyrimai rodo, kad glutationo papildai padidina jo kiekį ne tik kraujyje, bet ir audiniuose, tačiau svarbu, kad papildas būtų kokybiškas. Renkantis glutationo maisto papildą svarbu jo sudėtis, bioprieinamumas, optimali dozė (500 mg) ir produkto grynumas. Lietuvos mokslininkai sukūrė unikalų maisto papildą „GlutOx®“, kuriame dera patentuotas Japonijoje „Setria®“ glutationas ir juodųjų serbentų ekstraktas. Juodųjų serbentų ekstraktas greta glutationo reikalingas tam, kad būtų užtikrintas geresnis produkto pasisavinimas. Vienoje „GlutOx®“ kapsulėje yra optimali redukuoto (aktyvaus) L-glutationo „Setria®“ dozė. Papildas yra be cukraus, GMO, glitimo, alergenų, konservantų, puikiai tinka vegetarams ir veganams ir padeda organizmui efektyviai kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais.
Maisto papildas nėra maisto pakaitalas. Svarbi įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.