Trečiadienio vakarą šventiškai pasipuošusiame Vilniaus senamiestyje susibūrė kviestiniai svečiai – čia, rotušės aikštės pašonėje, duris atvėrė baras „Augustin Tapas“.
Apžiūrėti naują erdvę ir pasimėgauti skirtingų regionų skonių bei muzikos užpildytu vakaru susirinko ne vienas žinomas veidas: atlikėja ir verslininkė Kristina Ivanova, laidų vedėja Gerda Žemaitė, Marija Palaikytė, nuomonės formuotoja Maria Randers, dizainerė Agnė Kuzmickaitė, fotografas Gediminas Žilinskas ir daugelis kitų.
Naujoje erdvėje meną mažuose kąsneliuose kūrė „Michelin“ gido rekomendacijas gavęs ir vilniečiams puikiai pažįstamas restorano „Augustin“ šefas Darius Medvedevas, kuris susirinkusius džiugino įvairių regionų skoniais.
„Mes šią vietą vadiname mažuoju „Augustin“ broliu. Tai erdvė, kurioje susitiks visi draugai ir kolegos – dalinsis ne tik užkandžiais ir gėrimais, bet ir istorijomis. Atsidarome pačiu laiku – juk dabar tas metas, kai su bičiuliais susitinki dažniau, nesinori kaskart eiti į restoraną, bet norisi jaukios vietos pabendrauti, išgerti taurę gėrimo ir ragauti ne ką prastesnį maistą nei restorane. Tikiu, kad kaskart tokius susitikimus galime paversti nepaprastomis patirtimis, kuriose kiekvienas užkandis kvies ragauti ir dalintis“, – kalbėjo restorano šefas Darius Medvedevas.
Susirinkusiems svečiams dainas dovanojo balsingoji atlikėja Karolina Rastenytė, o vakarą vedė bei maisto istorijomis dalijosi neseniai kulinarinę knygą išleidęs Saugirdas Vaitulionis.
Pasimėgavusios šefo kūryba ir apžiūrėjusios netikėtai atvertą kokteilių barą rūsyje, gausiai susirinkusios pramogų pasaulio žvaigždės dalinosi savo šventinio periodo planais ir atskleidė, kokias tradicijas puoselėja šiuo laikotarpiu.
Nuomonės formuotoja Maria Randers pripažino, jog gruodis – labiausiai užimtas metų mėnuo, tad susitikimams su draugais tenka ieškoti laiko. Vis dėlto jau ne vienerius metus su savo draugų kompanija ji turi tradiciją susitikti Kalėdų vakarą ir šventinę dieną užbaigti geru vakarėliu.
„Gruodžio mėnesį aš savo draugų beveik nematau – visi paskendę darbuose. Pastebėjau, kad kažkaip šį mėnesį visi aprimstame, o kai susitinkame 25 dieną – švenčiame iš širdies“, – juokėsi Maria.
Šventinės jos šeimos tradicijos taip pat išsiskiria: kai šventes su šeima švenčia mamos Dainos ir Antano Bosų namuose, gaminimu nesirūpina nė vienas šeimos narys: „Esame nusprendę, kad švenčiant pas mamą nenorime visą dieną leisti prie puodų. Susinerviname, pavargstame, ir ta šventinė nuotaika dingsta. Todėl visą maistą užsakome. Tuo tarpu švenčiant Danijoje pas tėtį – viską darome visi kartu. Turime visai kitas tradicijas – net per Kūčias valgome mėsą. Visada pasikabiname sąrašą ir aiškiai žinome, kas už ką atsakingas.“
Atlikėja ir verslininkė Kristina Ivanova pasakojo, kad gruodis jai – labiausiai įtemptas mėnuo. Tačiau net ir tokiu metu ji stengiasi kurti jaukias tradicijas savo kolektyvo tarpe.
„Turime labai gražią tradiciją – likus savaitei iki švenčių, kiekvieną dieną į grožio saloną atsinešame savo pagaminto ar užsakyto maisto, kuriuo dalinamės. Man ši maisto dalinimosi kultūra labai artima – tai sukuria bendrystės jausmą ir šventinį laukimą paverčia magišku. Pati kolegas džiuginu savo firminiais kibinais ir obuolių pyragu, kuris patinka visiems. Sausis man laisvesnis – tik tada randu laiko vakarienėms su draugais ir kolegomis,“ – pasakojo Kristina.
Tuo tarpu stilistė Marija Palaikytė pasidalino įdomia patirtimi: Italijoje gyvenanti moteris draugams italams vidury metų surengė tikrą lietuviškų Kūčių vakarienę: „Italams lietuvių virtuvė visai nepažįstama, todėl mano draugai labai norėjo patirti, kas yra tos tikros lietuviškos Kūčios su dvylika patiekalų. Dirbau 13 valandų, o silkės ieškojau net žydų parduotuvėse – italai apie žalios silkės valgymą nėra net girdėję!“
Juokdamasi Marija taip pat pabrėžė, kad jos šeimos šventinės tradicijos yra labai griežtos patiekalų prasme:„Aš esu visiškas tradicijų žmogus. Mūsų namuose per Kūčias visuomet turi būti tas pats mamos ar močiutės maistas, patiekiamas tose pačiose lėkštėse, kurios visuomet stovi tose pačiose vietose. Austrių ar tartarų ant Kūčių stalo pas mus nė su žiburiu nerastum – man tai didžiausia nesąmonė. Tačiau į gaminimą nesikišu – mano pareiga yra papuošti stalą. Net ir paprastą dieną vakarieniaujant su vyru, visada paserviruoju stalą nuo-iki – su polėkštėmis, servetėlėmis, žvakėmis ir gėlėmis. Manau, kad gražiausias kulinarines patirtis kuria ne tik maistas, bet ir detalės.“