Svietas jau tikrai bunda, tad labai norėjosi, kad tai atsispindėtų receptuose. Galvoju: rabarbarai, uogos, ridikėliai… Ir tada suprantu, kad derlius į Lietuvą ateina vėlokai – kai kuriu receptus, daržo gėrybės dar giliai miega žiemos miegu, o žemę tik tik paleidžia įšalas. Tad teko mintis pasukti kitur. Ko gi norisi po žiemos lėtumo?
Šis tekstas publikuotas kovo mėnesio „ELLE Kids Lithuania“ žurnale.
Norisi gyventi greitai, smagiai, keliauti valgyti į gamtą, gaudant pirmuosius saulės spindulius. Maitinti kūną visaverčiu ir spalvingu maistu.
Šįkart receptai tokie, jog galėtumėte pasiimti, kad ir kur piknikautumėte. Dar tokie, kurių galite pagaminti daugiau ir naudoti visą savaitę, taip taupydami laiko. Ir tokie, kurie suteiks jėgų, nes yra maistingi ir vertingi.
Na, ir, žinoma, tokie, kuriuos galėtų mėgti mūsų mažieji maisto kritikai.
PUSRYČIAI
„Blynai“ skardoje su uogomis
Man labai patiko ši idėja, nes greita, patogu ir tinka išsinešti. Tačiau ne visai patiko maistingumas. Sakyčiau, kad tai tapo mano receptu rekordininku tuo, kiek kartų testavau įvairius jo variantus. Drąsiai galiu pasakyti, kad šis receptas tiesiog negali nepavykti.
REIKĖS:
4 kiaušinių
200 g graikiško natūralaus jogurto
180 g 9 proc. riebumo varškės (geriau drėgnesnės)
200 g visadalių grūdų avižų miltų
apie 60 ml klevų sirupo (reguliuokite saldumą pagal save)
1 a. š. vanilės ekstrakto
2 v. š. kepimo miltelių
50–100 ml pieno, jei trūksta skystumo
Papuošti: uogų, bananų, cinamono, šokolado gabaliukų
GAMINIMAS
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
Į miltus suberkite kepimo miltelius. Varškę rankomis ištrinkite su miltais.
Kiaušinius, jogurtą, klevų sirupą, vanilę išplakite elektriniu plaktuvu.
Iš lėto pilkite plakinį į miltus ir minkykite. Masė turi būti gana tiršta, tirštesnė nei įprastiems blynams.
Paskirstykite ant plokščios skardos (aš naudojau 35 x 23 cm kepimo indą). Ant viršaus išdėliokite norimus priedus, juos šiek tiek įspauskite į masę.
Kepkite apie 20–30 min. (priklausys nuo jūsų orkaitės ir kepinio storio), viršus turi gražiai paruduoti.


PIETŪS
Naminių tortilijų suktinukas su vištiena ir putpelių majonezu
Norėjau tokių pietų, kuriuos galima pasiimti ar įdėti vaikams į pietų dėžutę. Tačiau ir vėl nepatinka man pirktinių tortilijų ir padažų sudėtis. Taip, šiek tiek daugiau darbo, tačiau ir tortilijos, ir majonezas juk ne vienam kartui, juos galite naudoti visą savaitę.
Beje, naminis majonezas iš putpelių kiaušinių yra visiškai saugus vaikams, nes nėra salmoneliozės rizikos.
REIKĖS:
Tortilijai (iškepsite apie 8):
360 g visadalių grūdų speltos miltų
80 g kambario temperatūros sviesto
1,5 a. š. druskos
230 ml šilto vandens
Putpelių kiaušinių majonezui:
8 putpelių kiaušinių
120 ml avokadų aliejaus
120 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
po 1 a. š. medaus, Dižono garstyčių, česnakų miltelių
1 v. š. baltojo vyno acto
2–3 v. š. citrinų sulčių
½–1 a. š. druskos
½ a. š. juodųjų pipirų
Įdarui:
1 vištienos krūtinėlės
šiek tiek balto ir raudono kopūsto
½ avokado ir morkos
¼ raudono svogūno
1 v. š. konservuotų kukurūzų
pagal skonį ir poreikį – salotų, žalumynų, prieskonių
TORTILIJŲ GAMINIMAS
Į miltus sudėkite sviestą, suberkite druską ir gerai išminkykite. Pamažu pilkite šiltą vandenį ir minkykite, kol masė taps vienalytė. Suformuokite apvalų tešlos pagranduką, uždengite maistine plėvele ir leiskite pastovėti 20–30 min.
Tešlai pailsėjus pagranduką šiek tiek suplokštinkite ir supjaustykite į 8 lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuokite rutuliuką. Imkite vieną (likusius uždenkite, kad nekietėtų) ir, pasibarstę miltų, kočiokite į daugmaž apvalią formą. Tešla turi išsikočioti tikrai plonai.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, patepkite ją labai negausiai aliejumi. Meskite iškočiotą tešlos „blyną“ ant keptuvės ir kepkite tol, kol ims kilti oro burbuliukai. Apverskite, pakepkite apie 10 sekundžių.
Dėkite į krepšelį, išklotą rankšluosčiu, ir būtinai uždenkite – kitaip sukietės. Taip toliau kočiokite ir kepkite visus likusius rutuliukus.
MAJONEZO GAMINIMAS
Į indą sumuškite putpelių kiaušinius, suberkite visus pagardus ir prieskonius. Pradėkite plakti virtuviniu kombainu ar elektriniu trintuvu. Kai masė taps vienalytė, po truputį, labai lėtai pilkite aliejų. Čia labai svarbu kantrybė, nes majonezas pavyks tik tada, jei plaksite ilgai ir kantriai. Plakite tol, kol supilsite visą aliejų ir masė įgaus majonezo konsistenciją.
SUKTINUKŲ GAMINIMAS
Vištienos filė supjaustykite plonomis juostelėmis ir pakepkite keptuvėje ant aukštos kaitros apie 5 minutes.
Morką ir kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, avokadą – plonomis riekelėmis, svogūną – pusžiedžiais.
Imkite tortiliją, ištepkite ją majonezu ir centre išdėliokite visus likusius ingredientus. Galima padruskinti, papipirinti pagal skonį. Suvyniokite ir valgykite!
Beje, jei tortilija sukietėjo, ją suminkštinti galima 30 sekundžių pakaitinus mikrobangų krosnelėje.


VAKARIENĖ
Kremiški orzo makaronai su jautiena ir špinatais
REIKĖS:
500 g liesos maltos jautienos
½ smulkiai pjaustyto vidutinio svogūno
3–4 smulkiai pjaustytos skiltelės česnako
150 g nevirtų orzo makaronų
½ a. š. itališkų žolelių
1 (400 g) skardinės trintų pomidorų
200 ml jautienos sultinio
250 ml riebios grietinėlės
1 a. š. Vorčesterio padažo
150 g šviežiai tarkuoto parmezano sūrio (100 g į padažą ir apie 50 g patiekiant)
60 g šviežių jaunų špinatų (apie 2 saujos)
druskos ir pipirų – pagal skonį
GAMINIMAS
Gilioje keptuvėje (arba puode storu dugnu) ant aukštos kaitros pakepinkite jautieną su šlakeliu pasirinkto aliejaus, iki kol apskrus. Atidėkite į šalį.
Toje pačioje keptuvėje vėl pilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūnus iki auksinės spalvos. Jiems bebaigiant kepti suverskite česnakus ir pakepinkite apie 20 sekundžių – turi pakvipti, bet ne ruduoti.
Grąžinkite faršą į keptuvę, suberkite žoleles, pakepinkite 1 minutę viską kartu ir užpilkite sultiniu. Sukrėskite pomidorų tyrę, supilkite grietinėlę, Vorčesterio padažą.
Suberkite makaronus.
Uždengę troškinkite tol, kol makaronai beveik išvirs. Prieš virimo pabaigą (likus maždaug 1 min.) sudėkite špinatus ir parmezaną. Jei reikia – pagal skonį padruskinkite ir papipirinkite.


SKANUMYNAS
Keptos kriaušės su graikiniais riešutais
Kai norisi ko nors saldaus, bet sveiko – greitai paruošiama ir tikrai labai gardu. Kiekvienas žinome ir daug kas mėgstame keptus obuolius, tačiau jų giminaitės kriaušės kažkodėl pamirštamos.
REIKĖS:
4 didelių kriaušių
¼ a. š. malto cinamono
100 ml skysto medaus arba gryno klevų sirupo
1 a. š. vanilės ekstrakto
saujos trupintų graikinių riešutų
nedidelio žiupsnelis druskos
GAMINIMAS
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
Išklokite kepimo indą kepimo popieriumi.
Perpjaukite kriaušes per pusę. Šaukštu išimkite sėklas. Aš dar nupjaunu šiek tiek kriaušės „pilvelio“, kad ji lygiai stovėtų. Sudėkite kriaušes, atsuktas į viršų, į paruoštą kepimo indą.
Apibarstykite cinamonu. Sumaišykite klevų sirupą su vanilės ekstraktu ir apšlakstykite kriaušes. Pabarstykite druska.
Kepkite neuždengtą apie 25 minutes arba kol suminkštės ir šiek tiek paruduos kraštai. Jei jūsų kriaušės buvo gana kietos, gali tekti kepti kiek ilgėliau. Įpusėjus kepimui į kiekvieną kriaušę priberkite graikinių riešutų.
Iškepusias kriaušes ištraukite, patiekite su graikišku jogurtu, ledais ar plakta grietinėle.

