Kaip į santykius gražinti magiškas akimirkas?

CLASSIC IAB | straipsnio pradžioje 970x250
Reklama

Kiekvienuose santykiuose išgyvenami ir pakilimai, ir nuosmukiai, o jiems puoselėti reikia pastangų, ypač, kai siekiame vėl įžiebti kibirkštį. Jei pastebėjote, kad ima stigti bendrystės, kad santykiai pasidarė trapesni ar pasinėrėte į rutiną, pamėginkite pritaikyti kelis patarimus, padėsiančius į santykius gražinti magiškas akimirkas.

Pradėti nuo savęs

Pradėti naujus metus norisi ne tik pabaigus darbus, sustygavus projektus, bet ir atvira širdimi, puoselėjant stiprų ryšį su antrąja puse. Prieš mėgindami atkurti santykių harmoniją, skirkite laiko savęs įvertinimui – apsvarstykite savo jausmus, veiksmus ir lūkesčius. Apmąstykite visa, kur santykiuose galbūt prisidėjote prie įtampos, ir būkite atviri asmeniniam augimui.

Prieš mėgindami atkurti santykių harmoniją, skirkite laiko savęs įvertinimui – apsvarstykite savo jausmus, veiksmus ir lūkesčius.

Norint išlaikyti stiprius ir barniams atsparius santykius, be galo svarbus yra bendravimas. Nekaupkite savyje nuoskaudų, tačiau ir neišliekite jų smerkdami partnerį, stenkitės kurti atvirą ir nuoširdų pokalbį. Pasidalykite savo mintimis ir jausmais be priekaištų ar kaltinimų. Skatinkite antrąją pusę išreikšti save, sukurkite saugią erdvę jums abiem atvirai bendrauti. Pasistenkite suprasti savo mylimojo perspektyvą ir paskatinkite jį pažvelgti į dalykus iš jūsų taško. Šis abipusis supratimas gali atverti kelią pasitikėjimo ir emocinio intymumo atkūrimui.

Zaher Ataba / Pexels nuotr.

Nauji potyriai ir laikas tik jums dviem

„Su partneriu visada naudinga nuveikti ką nors nekasdieniško ir taip suteikti partnerystei naujų spalvų, atrasti kitokį save ir partnerį. Tik netradicinė aplinka gali pažadinti daugiau atsipalaidavimo, iškelti jausmus į paviršių. Visi nuolat sukamės toje pačioje rutinoje ir tai tampa kasdienybe, kurioje sunku pastebėti ir kitą, ir save. Nebūtina kelti sparnus toli, galima tiesiog išeiti į pasimatymą, pasirenkant dviem skirtą SPA ritualą. Ir tai jau bus netradicinė, nekasdieninė patirtis“, – sako Laura, netradicinių ritualų erdvės „Aura SPA“ įkūrėja.

Ilgą laiką puoselėjant santykius, kartais poros pasiklysta kasdieniuose darbuose, ypač šiais laikais, kai gyvenimo tempas yra toks greitas. Kokie ritualai padėtų vėl įžiebti prigesusią santykių kibirkštį?

Kūrėme „Aura SPA“ būtent šiuo tikslu, norėjome, kad ši vieta taptų pasimatymų erdve, kuri grąžina ar pagilina ryšį poroje. Šiandien ryšio labai stinga, gyvename vartotojiškoje visuomenėje ir visur skubame. Pravėrus SPA duris laikas sustoja. Ypatinga vietos aura iškart kuria lėtumo ir artumo jausmą, o kur dar ritualai… Ryšiui stiprinti turime nuostabių ritualų poroms, tokių kaip Autentiško ryšio ritualas, Kakavos ritualas, Garso ir masažo ritualas, Juoko ritualas ar Porų meditacijos ritualas – jie visi skirti poroms ir visi savaip suartina. Iš pradžių ritualo vedliai porą veda per praktines, meditatyvias ir atpalaiduojančias patirtis. Jų metu pora iš naujo atranda vienas kitą, tarpusavio ryšį, vertybes, bendras akimirkas, o vėliau turi laiko pasimėgauti tik vienas kito draugija ir SPA erdvės teikiamais malonumais.

Ritualų metu pora iš naujo atranda vienas kitą, tarpusavio ryšį, vertybes, bendras akimirkas, o vėliau turi laiko pasimėgauti tik vienas kito draugija.

„Aura SPA“ nuotr.

Poilsio erdvė sukurta poroms leisti laiką privačiai. Čia yra masažo stalai ir masažo aliejai, skirti ne tik lankytojo masažui, bet ir pamaloninti mylimąjį savo prisilietimu, darant masažą kaip dovaną. Toks buvo sumanymas – erdvė buvimui kartu, ryšio ir artumo kūrimui poroje, šiltiems prisilietimams, tobuliems pasimatymams. 

Jeigu porai sunku kalbėtis apie santykius, kurio ritualo metu jie galėtų sukurti glaudesnį tarpusavio ryšį ir gebėti labiau atsiverti vienas kitam?

Rekomenduočiau Autentiško ryšio ritualą, nes jo metu yra subtiliai vedama „per užduotėles“, kurios leidžia atsiverti po truputį, pasijausti saugioje erdvėje ir išreikšti jausmus tik tam, kuriam tai turi būti išreikšta. Dėmesio vertas Porų meditacijos ritualas, jis sustiprina intymumą, nukelia į meditatyvią patirtį per pojūčius. Dažnam tai yra nepatirta, nauja ir ypatinga patirtis. Tuomet atsiranda daugiau atspalvių, temų, apie kurias galima bendrauti, ir taip susigrąžinti kelią į atvirumą ir artumą.

„Aura SPA“ nuotr.

Papasakokite plačiau apie „juoko ritualą“.

Juoko ritualą sudaro juoko terapija ir juoko joga, o juokas yra nuostabus atsipalaidavimo „įrankis“, ypač kai ateina niūrūs žiemos vakarai ir taip trūksta saulės bei gerų emocijų. Juoko ritualo metu per žaidybinį procesą, taikant pratimus, yra iššaukiamas juokas, kuris palaipsniui tampa toks užkrečiantis. Beje, juokas yra natūraliausias prasikvėpavimas. Kai plaučiuose daugiau deguonies, daugiau atsipalaiduoja ir kūnas, o smegenys išskiria laimės hormoną – endorfiną, kuris slopina streso hormonus. Tad kuo daugiau juokiamės, kuo daugiau kvėpuojame kvatodami, tuo labiau ilsimės, atsipalaiduojame ir jaučiame daugiau laisvės bei pasitenkinimo.

Juoko ritualą sudaro juoko terapija ir juoko joga, o juokas yra nuostabus atsipalaidavimo „įrankis“, ypač kai ateina niūrūs žiemos vakarai ir taip trūksta saulės bei gerų emocijų.

„Aura SPA“ nuotr.

Kodėl žmonėms svarbus prisilietimo pojūtis? Kas nutinka jei prisilietimų per mažai, kokias psichologines problemas gali sukelti artumo pojūčio stygius?

Prisilietimo poreikis yra būtinas, tačiau ne kiekvienas tai identifikuoja, o ir pamiršta, kaip svarbu liesti. Prisilietimai jaudina, taip pat ramina, nes mūsų kūnai turi didžiausią jutiminį organą – odą. Vien jos glostymas stipriai ramina ir atpalaiduoja. Prisilietimai siejasi su saugumu ir vaikyste, juk vaikystėje buvome glaudžiami ir glostomi nuolat ir tai kuria saugumo, buvimo reikalingu jausmą. Skaičiuojama, kad suaugusiam žmogui reikia bent 20 kartų per parą būti paliestam artimo žmogaus, kad jis jaustųsi gerai.  Artumas gali būti kuriamas ir be žodžių, bet tuomet lai kalba kūnas ir prisilietimai. O prisilietimai mylimųjų rankomis yra patys saldžiausi.

Prisilietimo poreikis yra būtinas, tačiau ne kiekvienas tai identifikuoja, o ir pamiršta, kaip svarbu liesti. Prisilietimai jaudina, taip pat ramina, nes mūsų kūnai turi didžiausią jutiminį organą – odą.

Atsiprašymas ir atleidimas

Kad ryšys būtų atkurtas ir puoselėjamas toliau, svarbus kitai pusei nuolat skirti dėmesio, nepasiduoti momento įkarščiui. Jei reikia atsiprašyti, padarykite tai nuoširdžiai. Būkite atviri ir kito atsiprašymui. Atleidimas leidžia abiem partneriams judėti į priekį, atsikratant praeities nuoskaudų svorio. Priminkite vienas kitam teigiamas savybes, kurios jus sujungė. Dėmesys savo santykių stiprybėms, o ne dieną temdantiems iššūkiams gali paskatinti atnaujintą dėkingumo ir meilės jausmą.

Taryn Elliott / Pexels nuotr.

Pagalba

Jei iššūkiai atrodo dideli, santykių konsultanto ar terapeuto patarimas gali suteikti vertingų įžvalgų ir strategijų, kaip įveikti kliūtis. Profesionali pagalba gali pasiūlyti neutralią ir palaikančią aplinką abiem partneriams išreikšti save. Tačiau rinkdamiesi specialistą, skirkite laiko išsiaiškinti, ar jis tinkamas būtent jūsų porai. Jei antroji pusė terapeuto pagalbai nepritaria, nedarykite to per prievartą – kalbėkitės ir paaiškinkite, kuo tokia konsultacija gali būti naudinga, padėkite partneriui atsikratyti išankstinio nusiteikimo ir atviriau žvelgti į situaciją. 

Jei iššūkiai atrodo dideli, santykių konsultanto ar terapeuto patarimas gali suteikti vertingų įžvalgų ir strategijų, kaip įveikti kliūtis. Profesionali pagalba gali pasiūlyti neutralią ir palaikančią aplinką abiem partneriams išreikšti save.

Atminkite, kad santykių stiprinimas reikalauja laiko, kantrybės ir abiejų pusių įsipareigojimo. Bendraudami atvirai ir norėdami augti kartu, atsikratykite dažno įpročio – antros pusės smerkimo. Gebėkite pripažinti savo klaidas, suteikite kitam saugumo jausmą, nesišalinkite jo, o kaip tik stenkitės atrasti veiklų, kurios suartintų. Santykių puoselėjimas yra darbas, tačiau šio darbo atlygis yra pats maloniausias.