TOP 6 dietistės S. Čapkauskienės patarimai norintiems sustiprinti organizmą

Autorius
Neringa Šimkutė
Nuotrauka
Redos Mickevičiūtės nuotr.
CLASSIC IAB | straipsnio pradžioje 970x250
Reklama

Šiltuoju metų laiku dažnas jaučiamės pavargę, tarsi be jėgų. Biomedicinos mokslų daktarė, dietistė Sandrija Čapkauskienė pataria, kaip sustiprinti organizmą ir įgyti energijos.

Valgykite sezoninius vaisius ir daržoves, kuriuose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Pasistenkite, kad lėkštėje būtų mažiausiai trys spalvos. Pavasarį ir vasarą pageidautinos net penkios spalvos.

Gerkite pakankamai vandens, kad palaikytumėte energijos lygį ir gerą bendrą savijautą. Nepamirškite į mitybos racioną įtraukti daug vandens turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, agurkų, pomidorų, salierų, cukinijų, salotų. Taip pat labai puiku žolelių arbata, kuri gaivina ir padeda išlaikyti drėgmę organizme.

Į kiekvieną valgį įtraukite kokybiškų baltymų, tokių kaip paukštiena, žuvis, ankštiniai (avinžirniai, lęšiai). Puiku ir riešutai bei sėklos, kurie padeda išlaikyti sotumo jausmą ir užtikrina pastovų energijos lygį visą dieną.  

Reklama

Stabiliai nuotaikai, gliukozės koncentracijai ir aukštam energijos lygiui palaikyti rinkitės neskaldytus, minimaliai apdorotus, o ne rafinuotus grūdus. Viso grūdo produktuose, pavyzdžiui, bolivinėse balandose, ruduosiuose / raudonuosiuose ryžiuose, avižų grūduose, sorų kruopose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, kurie svarbūs virškinimui ir padeda palaikyti stabilų energijos lygį. 

Svarbūs ir sveikieji riebalai. Įtraukite į mitybą sveikųjų riebalų, tokių kaip avokadai, riešutai, sėklos, aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus ir riebiosios žuvys. Šie riebalai suteikia nepakeičiamų riebalų rūgščių, kurios palaiko smegenų veiklą, padeda įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus ir gali padėti išlaikyti sotumo jausmą tarp valgymų. Gaunant tinkamų maistinių medžiagų, organizmas jausis ramus, ir noras saldžių pagundų nekils.

    Kava mėgaukitės, bet prisiminkite, kad ji suteikia tik laikiną energijos antplūdį. Per didelis kavos vartojimas nėra palankus sveikatai, tad apribokite vartojimą iki saikingo kiekio, maždaug 1–2 puodelių per dieną.